4 Ağustos 2017 Cuma

Vejetaryen (Chaesikjuuija)
Han Kang
Sayfa Sayısı: 160
Çevirmen: Göksel Türközü
April Yayıncılık
4.Baskı, Nisan 2017, İstanbul

Yorum, kitap hakkında ayrıntılı bilgi içerebilir!

Doğu Asya edebiyatıyla belirgin olarak ilk tanışma diyebileceğim bir kitap oldu bu, daha önce Kokoloji’yi okumuştum ama o daha çok bir ‘kendini keşfetme oyunu’ olarak adlandırılabilir. 2016 yılında Man Booker Ödülü’ne layık görülen bu eser, Güney Koreli bir yazar olan Han Kang’a ait.

  Çok rahatsız edici ve garip bir kitaptı bu, okurken sarsılmamak elde değil. Üç bölüme ayrılmış ve bir novella çağrışımı yapmasına rağmen bütünleşerek bir roman haline geliyor. Yonğhe adı verilen bir kadın ve onun akrabaları, ailesi üzerinden ilerliyor. Sıradan bir kadının, günün birinde bir değişim geçirerek aniden vejetaryen olması, ailenin tepkileri baz alınıyor ilk bölümde. İkinci ve üçüncü bölümler de ilk kısımdan yardım alarak daha sembolik bir havaya bürünüyor ve cinsellik, şiddet, ilişkiler, arzular, saplantılar, yaşam ve ölüm kavramlarını sorgulayarak ilerliyor.


  Yazarın çok hafif ve duru bir dili var, bu açıdan biraz eksiydi çünkü biraz daha ağır olmasını isterdim. İlk kısımda Yonğhe’nin ailesinin onun kollarını tutarak yemek yedirmeye çalışması aile içi şiddetin, baskının can yakıcı bir örneği. Yonğhe’nin yavaş yavaş değişim geçirmeye başlaması gösteriliyor, kendini keşfetme yolunda attığı ilk adımlar. İkinci kısım ise daha çok bir geçiş, ara bölüm gibi. Yonğhe’nin arzularını dışa vurduğu, ruhunu özgür bırakmak istediği, korkuya karşı baş gösterdiği, düşüncülerini somut eyleme dökündüğü kısım. Üçüncü kısımda da kendini bulma yolunda iyice kaybolduğunu görüyoruz aslında. Ve ilk kısımda aile bireylerinin onun kollarından tutup zorla et yedirmeye çalışmasını, son bölümde hastanedeyken hemşirelerin zorla ona boruyla yemek vermesi tekrar bizim yüzümüze çarpıyor. Tavsiye ederim.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder