15 Nisan 2017 Cumartesi

Simyacı (O Alquimista)
Paulo Coelho
Sayfa Sayısı: 166
Çevirmen: Özdemir İnce
Can Yayınları
34. Baskı, Eylül 1997
--

Tüm zamanların en çok abartılmış kitaplarından birisi daha, Simyacı, ve okuduğum açık ara en kötü kitaplardan bir tanesi. Santiago adında bir çobanın arayış hikayesini, ve ilerlediği yolda karşılaştığı olayları okuyoruz kitapta. Yazar, felsefeye yapayım demiş, yapamamış, hatta epey kötü yapamamış.

  Kişisel gelişimin izlerini üzerinde bu kadar taşımasa, edebi kaygıyı az da olsa gütmüş olsa, aforizmaları göze çarptırtmak için bu kadar çabalamasa ve yazarın daha doğal bir tarzı olmuş olsaydı, kitaptan alınabilecek anlam bambaşka olurdu. Zorlama, sıkıcı. Verdiği mesajlar ortalamanın çok altında ve sığ, sıpsığ. Okurken sıkıldım ve daha uzun olmadığı için şükrettim. Kişisel gelişim kitaplarının ikiyüzlülüğü eşittir bu kitap, bu kitap eşit değildir hayat. Yaşam burada anlatılar kadar basit değil, hayat mottomuzu “kalbinin sesini dinle ve bütün evren sana yardım edecektir” yapacak kadar da aptal değiliz hiçbirimiz, ya da ben değilim. İnsanın inandığı şeyin doğruluğuna veya yanlışlığına, bunların diğer insanlar üzerinde oluşturduğu etkiye kim karar verebilir peki?


  Bu kitabın yıllardır bu kadar çok satmasının sebebi, belki de, insanların gerçek dünyayı hala kavrayamamış olmasıdır. Hala o tozpembe alandan çıkıp yüzleşememişizdir belki bazı şeylerle. Ya da sadece beğenmiş olabilirsiniz, hepsi bu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder